Pagina wordt geladen ...
facebook linkedin
Selecteer een land/taal:

Biobased materialen en inhoudsstoffen

Biobased materialen zoals bioplastics zijn kunststoffen op basis van natuurlijke materialen zoals zetmeel, cellulose, melkzuur of eiwitten. Deze materialen zijn composteerbaar en soms ook bioafbreekbaar. Wereldwijd zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van bioplastics. Bestaande plastics kunnen (deels) worden gemaakt uit hernieuwbare materialen, maar ook volledig nieuwe plastics op basis van hernieuwbare grondstoffen worden op steeds grotere schaal geproduceerd.

Voorbeelden:

  • Een plastic gemaakt uit een zetmeelreststroom voor onder andere bioafbreekbare plantenpotten;
  • Zetmeelplastics, soms gemengd met bioafbreekbare (aardolie) plastics, voor voedselverpakkingen zoals aardappelzakken of als vuilniszak voor de groene container;
  • Polymelkzuur ofwel PLA. Dit is verkrijgbaar in twee vormen. Als vezel wordt het bijvoorbeeld gebruikt in matrassen en kleding. Als plastic wordt het onder andere gebruikt voor voedselverpakkingen of computerbehuizingen;
  • Bioharsen uit oliën en suikers voor het maken van carrosserie-onderdelen voor bussen en auto’s.
  • Natuurlijke vezels, bijvoorbeeld vlas, worden gebruikt om plastics te versterken, o.a. in de automobiel-interieurs.

Nederland heeft een Transitieagenda naar Circulaire Economie in 2050:

Werkzame stoffen uit biomassa

In biomassa kunnen werkzame stoffen zitten die interessant zijn voor diverse toepassingen en markten. De zogenaamde inhoudsstoffen. Dit kunnen stoffen met een medicinale werking zijn, kleurstoffen, of geur- en smaakstoffen, maar ook bestrijdingsmiddelen.We onderscheiden inhoudsstoffen op basis van hun toepassingsgebied:

Farmacie

Het isoleren van actieve farmaceutische ingrediënten (de werkzame organische moleculen) uit planten of andere biomassa op commerciële schaal komt nauwelijks voor. Mede omdat het octrooieren vanfarmaceutische producten gebaseerd op inhoudsstoffen uit planten of andere biomassa erg lastig is.  Er is echter wel een markt voor het isoleren van bouwstenen uit planten die vervolgens omgezet kunnen worden in farmaceutische ingrediënten en/of hulpstoffen. Hierbij moet dan gedacht worden aan bulk- en fijn-chemicaliën als grondstof voor de farmaceutische industrie. Biotechnologische bedrijven zijn hiermee bezig.

Nutraceuticals

Deze term betekent “elk voedsel of gedeelte van voedsel waarvan naast de voedingswaarde ook geclaimd wordt dat het medische of gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft”. Hieronder valt ook de preventie en behandeling van ziekten. Voorbeelden van nutraceuticals zijn anti-oxidanten, voedingsvezels, pre- en probiotica en omega-3 vetzuren. De Nutraceuticals markt is wereldwijd een fors groeiende afzetmarkt.

Diergeneesmiddelen

Probleem bij de diergeneesmiddelen is het gebruik van (chemische) antibiotica. Antibiotica worden niet afgebroken en komen in het milieu terecht. Bovendien bestaat het risico van opbouwen vanresistentie van agentia tegen antibiotica. Kansen liggen in het ontwikkelen van antibiotica, volledig gebaseerd op inhoudsstoffen uit planten en biomassa.

Biobased bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van chemische middelen staat steeds meer onder druk. Het gebruik van biopesticiden is in opkomst, zoals gewasbeschermingsmiddelen op basis van plantaardige reststromen. De Europese Unie stimuleert biobased alternatieven in plaats van chemische middelen. Bovendien is er een stijgende vraag naar laag of geen residu-voedsel vanuit supermarkten en consumenten.

Biobased cosmetica

In de cosmetica wordt al lange tijd en in toenemende mate biomassa als grondstof gebruikt. Niet alleen voor de toepassing van (micro)biologisch geproduceerde ingrediënten, maar ook het gebruik vanbiobased en composteerbaar, recyclebaar verpakkingsmateriaal. De laatste jaren is er veel aandacht voor microbiële stoffen in de cosmetica. Microbiële producten zijn eenvoudig aan iedere gewenste specificatie aan te passen. Ze zijn door fermentatie- en bioconversieprocessen onder milde reactieomstandigheden uit goedkope, vernieuwbare (groene) grondstoffen te produceren

              

Binnenhalen en binnenhouden van subsidies

Domus Aegis ontzorgt haar klanten op gebied van het binnenhalen en binnenhouden van subsidies. Daarnaast verzorgen wij projectmanagement. Op het gebied van internationalering is Domus Aegis actief in marktverkenning en matching.

Informatie aanvragen

Partner logo's
sitemap | contact | cookie instellingen | website ontwerp Webba